Botox

Botulinetoxine A (botox) is een natuurlijk voorkomend eiwit van een bacterie. Injectie hiermee blokkeert de zenuwimpuls, waardoor de spieren ontspannen.

Nou is Botox al enige tijd een veel gebruikt middel tegen rimpels, maar sinds een paar jaar wordt Botox ook gebruikt bij de behandeling van migraine en enkele andere vormen van hardnekkige en ernstige hoofdpijn. Het positieve effect van Botox werd toevallig ontdekt toen bleek dat personen die Botox hadden laten inspuiten opvallend minder vaak last van hoofdpijn hadden dan anderen.

De behandeling met Botulinetoxine (Botox) wordt ook gedaan bij aandoeningen die een verhoogde spierspanning veroorzaken, zoals dystonie en spasticiteit. Door de Injecties ontstaat een langdurige spierontspanning en daarmee een afname van de klachten en pijn.

Klassieke migraine, die om de paar weken de kop op steekt, wordt niet beter met Botox. Voor mensen met zeer ernstige chronische migraine (minstens 15 dagen per maand) kan Botox in sommige gevallen wel nuttig zijn.

Een antirimpelbehandeling met Botox is niet te vergelijken met een Botox behandeling tegen migraine, omdat andere spiergroepen worden ingespoten.

Ook bij mensen met een TAC kan botox helpen. Echter tegen de aanvallen zelf zal het niet optimaal werken. We lezen wel in de steungroep dat een behandeling met Botox kan werken tegen 24/7 hoofdpijn en het de randjes van een aanval af kan halen. Deze constante hoofdpijn is geen normale symptoom van een TAC, in de regel zijn mensen pijnvrij tussen de aanvallen. Echter zien we binnen de steungroep dat constante hoofdpijn geen uitzondering (meer) is. Ervaringen met Botox, zoals bij alle behandelingen, zijn per persoon verschillend.

Een behandeling met Botox is een poliklinische ingreep, die uitgevoerd wordt door de hoofdpijnpoli of de neuroloog (aangesloten bij de NVHC) . Een behandeling met Botox is gebaseerd op de PREEMPT study, uitgevoerd bij mensen met chronische migraine. Bij andere hoofdpijnen is de behandeling niet bewezen effectief.

Info PREEMPT study (Engels):

PREEMPT

Meer medische toepassingen van Botox:

medische toepassingen

Info LUMC en Botox behandeling:

LUMC

 

Een Botox behandeling is geen standaard behandeling bij een TAC. We willen wel de info meegeven, omdat het weleens besproken wordt binnen de steungroep en er ook geregeld vragen over zijn. We hebben weinig kennis betreft Botox, dus het is verstandig deze optie eerst te bespreken met je behandelend arts!