Spierpijn

Huh? Wat heeft pijn in je hoofd met spierpijn te maken?
Ik zie je denken, heeft dat een link met elkaar? Jazeker!

Het hele lichaam staat met elkaar in verbinding. Doordat wij extreme aanvallen moeten doorstaan, neemt ons lichaam soms erg vreemde houdingen aan. We kunnen wel stellen, dat sommige erg lenig zijn! Wellicht leniger dan ze graag zouden willen. Vele doen de meest vreemde dingen om te pijn op te vangen. Dit kost enorm veel energie en kracht!

Het samenspannen van de spieren, gaat bijna automatisch. Wanneer je je teen stoot, ben je ineens in staat om op 1 been rond te huppelen, met je handen om je teen gevouwen. Probeer dat eens zonder dat je je teen stoot te doen? Gaat een stuk moeizamer he!

Pijn drijft mensen tot uitersten.

Wanneer iemand met clusterhoofdpijn een aanval heeft, treedt ook spierspanning op. Het hele lichaam kan verkrampen. Door de pijn in het hoofd, kruipen vele ineen. Ook wel de foetus houding genoemd. Kronkelen, wiegen, ijsberen, zijn geen vreemde bewegingen tijdens een aanval.

Uit alle macht probeer je de pijn in het hoofd te stoppen. Handen vouwen zich om het hoofd, duwen zo hard je kan om het tegen te gaan. Meestal op of rond het oog, de slaapstreek. Sommigen beginnen zelfs met volle kracht op hun hoofd te slaan.

Je kunt je voorstellen dat dat enorm vermoeiend is. Je kunt het vergelijken met een goede work-out. De work-out doe je meestal vrijwillig, om in vorm te komen of te blijven. Echter is dat tijdens een aanval niet vrijwillig. De drang om te bewegen is er en ook die is, net als de aanval zelf, niet makkelijk te stoppen.

In veel gevallen ervaren mensen met een TAC de bewegingsdrang al voordat de aanval begint. Dit kan een voorteken zijn, dat er een aanval aan zit te komen. De onrust giert door het lijf en stilzitten of liggen is nagenoeg onmogelijk.

Doordat alle spieren, tijdens een aanval, samen krampen, is dit een enorme aanslag. Vele ervaren dan ook spierpijn na een aanval in het gehele lichaam. Ook de spieren in je nek en schouders hebben te lijden. Deze dragen immers je hoofd. We lezen veel dat mensen met clusterhoofdpijn erg harde nekspieren hebben. Doordat je veel pijn te verduren krijgt, houdt je lichaam zich ernaar. We nemen vaak een verkeerde houding aan, omdat dat prettiger voelt. Het voelt als ontlasten, maar eigenlijk, door de onnatuurlijke houding, heeft je nek juist meer te verduren.

Je kunt zelf iets doen om je spieren te ontlasten. Probeer zoveel mogelijk je hoofd recht boven je schouders te houden. Ga niet scheef hangen met je hoofd (dit doen veel mensen met hoofdpijn). Warmte in je nek, kan de spieren versoepelen. Hiervoor zijn verschillende middelen te koop, bijv. Spierzalf, pittenzak, kruiken. Een warm bad of douche, kan ook de spierpijn wat doen afnemen. Onder andere Fysiotherapie, massage, acupunctuur, dry needling kan hierbij een verlichtende werking bieden.