Kiespijn

Kiespijn is geen gevolg van een TAC, maar het wordt wel vaak met elkaar in verband gebracht. Vandaar dat wij kiespijn in het rijtje van gevolgen plaatsen.

Wel kan kiespijn een voorteken zijn van een aanval. Ook kan schaduw pijn gepaard gaan met kiespijn. Alhoewel, kiespijn? Echt kiespijn is het niet, al denken we dat wel. De pijn wordt doorgegeven via de trigeminus zenuw. Op het plaatje is deze geel. Hier kun je goed zien waar de zenuw langs loopt en dit verklaard waarom de pijn van een TAC uit kan stralen van het oog naar de kaak, slaap en oor en waardoor het lijkt alsof je kiespijn hebt. 800px-Gray778_Trigeminal

 

Een TAC kan weleens worden verward met kiespijn. Zeker voordat de diagnose is gesteld, denken mensen dat ze kiespijn hebben. Echter bleek dit naderhand geen kiespijn te zijn, maar een TAC. Tandartsen hebben over het algemeen geen kennis van een TAC. En proberen hun patiënt van de pijn af te helpen door bijvoorbeel (pijnlijke) kiezen te trekken of wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Echter de pijn zal blijven. Tevens kan de extreme pijn zorgen dat je tanden of kiezen los gaan zitten, of dat je vullingen of kronen verliest.

In onderstaand artikel verteld Dr Ferrari van het LUMC meer hierover.

Onterechte extracties ch

Publicatie Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTvT)

NTvT

 

Soms kan medicatie ook invloed hebben op het welzijn van je gebit. Dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld gezwollen tandvlees, afbrekende of uitvallende kiezen/tanden. Dit noemt men ook wel orale bijwerkingen. Indien je een behandeling moet ondergaan bij de tandarts is het altijd raadzaam om je medicatiegebruik door te geven.

Meer over tanden en medicatie:

Dentalinfo

Hieronder een lijst van geneesmiddelen waarbij orale bijwerkingen kunnen optreden.

Orale bijwerkingen