Ganglion Blokkade

Het Ganglion Sphenopalatinum is een zenuwknoop waarin veel zenuwbanen samenkomen. Deze zenuwknoop ligt in de schedel, achter het jukbeen (naast de kaakholte, bij de neus). Het ganglion sphenopalatinum kan een rol spelen in diverse pijnklachten in het aangezicht. Met behulp van röntgenstralen brengt de arts een naald in onder het jukbeen, in de buurt van de zenuwbaan van het ganglion sphenopalatinum. Hij controleert met contrastvloeistof of de naald op de juist plaats staat. Vervolgens wordt er verdovingsvloeistof ingespoten. De verdovingsvloeistof zorgt dat het pijnsignaal niet meer kan worden doorgegeven door het Ganglion. De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van warmte, om de zenuw te verdoven. Dit noemen ze dan een RF(RadioFrequente) Denervatie. In principe is dit dezelfde behandeling als een Ganglion Blokkade. Bij een RF Denervatie wordt de punt van de naald met radiofrequente (RF) stroom warm gemaakt. Hierdoor wordt de zenuwknoop voor langere tijd uitgeschakeld en kan deze geen pijn meer geleiden.

Het effect van de behandeling verschilt per persoon. Het kan even duren voordat je iets van de werking verneemt. Pas na 6-8 weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen, meestal is dan ook de vervolgafspraak gepland.

Ganglion Sphenopalatinum

Het is verstandig om iemand mee te nemen wanneer je deze behandeling ondergaat. Er wordt meestal geadviseerd om na de behandeling, 24 uur, niet zelf deel te nemen aan het verkeer. Er kan napijn optreden, dit gaat vaak na enkele weken over.