Rebound-effect

Rebound-verschijnselen; het terugkeren van de verschijnselen van de aandoening in al dan niet versterkte mate.

Rebound verschijnselen kunnen voorkomen bij TAC’s. Meestal komt dit door gebruik van pijnstillers en triptanen, maar ook zuurstof kan een rebound veroorzaken. Juist gebruik van deze middelen zijn erg belangrijk!

Zo kan het ook gaan met aanvallen van TAC’s. Je krijgt een aanval en je neemt een pijnstiller, injectie of zuurstof, de aanval lijkt over te gaan en toch even later komt de aanval (heftiger) terug. Dus je neemt nogmaals je aanvalsbestrijding. Zo kom je in een vicieuze cirkel, waarbij het lijkt alsof de cluster erger en vaker voorkomt, terwijl het in werkelijkheid in stand wordt gehouden door de bestrijdingsmiddelen.

Er kan medicatie afhankelijke hoofdpijn ontstaan door gebruik van pijnstillers. Meer hierover lees je hier: MAH

Morfine-achtige pijnstillers:

Morfine en morfine-achtige medicatie staat hierom bekend bij TAC’s. Dit zijn bekende uitlokkers van aanvallen. Deze zijn erg verslavend waardoor je lichaam steeds meer gaat vragen. Tramadol en Oxycodon zijn bijvoorbeeld een morfine-achtigen. In de meeste gevallen helpt het even, maar bij langdurig gebruik wordt de cluster steeds heftiger! Stoppen zal de cluster weer wat tot rust brengen. In het begin zal het nog erger worden, hier moet je doorheen, dit is de ontwenning. Het beste is om morfine-achtige middelen te mijden, wanneer je een TAC (clusterhoofdpijn, cph of sunct) hebt.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, waarbij morfine wel zal helpen.

Triptanen:

Triptanen wordt door clusterpatienten het vaakst gebruikt in de vorm van injecties. Deze werken het snelst. Echter wanneer je teveel injecties gebruikt kan het je aanvallen in stand houden. Vaak zijn de richtlijnen bij mensen met cluster anders dan de richtlijnen van gebruik bij migraine. Aan de hand van de aanvallen, frequentie en ernst, mogen clusterpatiënten de injecties vaker gebruiken dan 2x daags. Niemand wil pijn lijden en zeker de helse pijn van een aanval, wil niemand doorstaan, dus (over)gebruik lijkt logisch. Houdt er echter wel rekening mee dat het kan verergeren en luister goed naar je lichaam. Let op het patroon van je aanvallen. Veranderd deze of krijg je meer aanvallen? Neem dan eens het gebruik van triptanen onder de loep.

Lees meer over het gebruik van triptanen bij aanvalsbestrijding.

Zuurstof:

Ook zuurstof kan een rebound aanval veroorzaken. Dit is meestal te wijden aan onjuist gebruik. Wanneer je te lang wacht, voordat je je zuurstof toedient, te laag aantal liters neemt of te snel stopt met het gebruik, kan dit de oorzaak zijn van een rebound aanval.

Lees meer over  zuurstof en juist gebruik bij aanvalsbestrijding.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *