Hemicrania Continua

Er is vaak een verwarring tussen een TAC en Hemicrania Continua (HC), een zusje van de TAC’s. Dit is niet zo verwonderlijk. Hemicrania Continua viel namelijk eerst onder de TAC’s. Dit is gewijzigd omdat het toch niet helemaal bij de symptoombeschrijving leek te passen. Hemicrania Continua is dus iets anders dan een TAC.

Hemicrania continua wordt gekenmerkt door een continue halfzijdige hoofdpijn, of in de linkerkant of in de rechterkant van het hoofd, wat verschilt in intensiteit. Ook kunnen steken voorkomen, wat lijkt op een TAC aanval, echter zijn deze steken meestal van korte duur. Vaak is de pijn gelokaliseerd aan de zijkant van het hoofd, bij de slaap, in het voorhoofd of rond het oog. Soms zit de hoofdpijn op andere plekken en de pijn kan uitstralen naar nek of schouders. De hoofdpijn wisselt meestal niet van kant. Een TAC kan wel van zijde wisselen.

Veel mensen met een TAC ervaren ook continue hoofdpijn, echter omschrijven patiënten deze hoofdpijn als schaduw pijn. In tegenstelling toch Hemicrania Continua is schaduwpijn meestal niet altijd aanwezig. Vaak wanneer men schaduwpijn ervaart, is dit een voorteken of nawee van de aanvallen zelf. Het sluimert nog op de achtergrond en de aanval zet niet door, of is net geweest dat het nasluimert. Dit zou, gezien de symptoombeschrijving, vergelijkbaar kunnen zijn met Hemicrania Continua.

Hemicrania Continua reageerd, net als CPH, goed op Indomethacine. Er kunnen meerdere hoofdpijnsoorten aanwezig zijn. Al met al, zowel voor de patiënt als de arts een moeilijke taak om de juiste soort(en) te vinden en te behandelen.

Meer over Hemicrania Continua kun je in onderstaande link lezen:

Mens en gezondheid Hemicrania Continua