Bioritme

Stel je voor dat je gaat slapen en om de 2 uur gaat de wekker. Telkens als je net in diepe slaap valt, ook wel de remslaap genoemd, wordt je gewekt door de wekker. Daar wordt niemand vrolijk van! Bij mensen met een TAC is het principe hetzelfde.

Alleen zij worden niet gewekt door het gepiep van de wekker, maar door de helse pijnen van de clusterhoofdpijn. Een wekker kun je nog op snooze zetten of uit drukken, waarop je vervolgens weer verder kunt slapen. Mensen met een TAC hebben geen snooze knopje en kunnen ook de pijn niet uit zetten.

Ze worden gewekt door de pijn en moeten dan zorgen dat die pijn verdwijnt. Dit kan een kwartier, tot soms wel 3 uur duren! Je kunt je voorstellen dat dat het bioritme behoorlijk in de war kan gooien. Toch is het belangrijk om wel zoveel mogelijk je bioritme aan te houden.

Wanneer je gaat leven op het ritme van de clusterhoofdpijn, zijn de kans op bijkomende klachten nog groter. Door een verstoord bioritme, nemen cognitieve functies af, waardoor stemming, concentratie en alertheid minder worden. Ook heeft het invloed op de biologische functies van het lichaam. Omdat de biologische klok zaken als slaap, lichaamstemperatuur en ademhaling regelt, kunnen mensen ziek worden van een ontregeld bioritme.

Een aantal tips om je bioritme zoveel mogelijk in stand te houden:

* Hou zoveel mogelijk een vast slaappatroon aan. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden op bed.
* Eet op gezette tijden en sla vooral het ontbijt niet over. Eet gevarieerd en gezond.
* Zorg overdag voor voldoende licht! Vooral in de donkere maanden is dit erg belangrijk. Je lichaam is ingesteld om bij licht wakker te zijn.
* Zorg er in de avond juist voor dat er niet teveel licht is. Je lichaam is ingesteld, wanneer het donker wordt zich voor te bereiden op de slaap.
* Slaap, indien mogelijk, zo min mogelijk overdag. Middagdutjes zijn een veelvoorkomende trigger voor clusterhoofdpijn patiënten.

Natuurlijk is het wel belangrijk om overdag je rust te pakken. Dit kun je doen door een ontspannende bezigheid te zoeken, waarbij je lichaam tot rust komt en toch wat energie op kan doen.

Misschien heb je ook iets aan deze tips om de overgang van winter-naar zomertijd vloeiender te laten verlopen. Veel mensen met ch hebben last van deze overgang.

Zomertijd