Clusterstorm

 

Clusterstormen zijn eigenlijk aanvallen die elkaar erg snel opvolgen. Zo snel dat je geen tijd hebt om even bij te kunnen komen van de aanval, voor de volgende zich aandient. Indien er binnen 10a20 minuten een nieuwe aanval komt, nadat de vorige op zijn retour is, zit je in een clusterstorm. Er zijn korte stormen van uren, maar een clusterstorm kan ook dagen of zelfs weken en in extreme gevallen maanden aanhouden. Dag en nacht!

Een clusterstorm is ontzettend vermoeiend en dus een enorme aanslag op het lichaam. Je raakt uitgeput en de situatie lijkt uitzichtloos. Bedenk: Aan iedere storm komt een eind!

Sommige mensen denken dat ze een aanval hebben van dagenlang, vaak is dit een clusterstorm. Doordat de aanvallen zich in een rap tempo opvolgen, lijkt het 1 aanval. Echter is het vaak niet zo en blijken er achteraf toch wel een soort pauzes tussen hebben gezeten. Een clusterstorm blijft steeds rond de piek hangen. De aanval neemt weer wat af en voor je het weet is de volgende er weer.

Clusterstormen kun je weinig aan doen. Behalve je gebruikelijke aanvalsbestrijding is het ook hier zaak om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Raak vooral niet in paniek, dit kan de storm in stand houden. Blijf zo rustig mogelijk en probeer, net als met schaduwpijn, de pijn te verzachten met praktische handelingen. Ook kan een stootkuur Prednison soms de cluster even doorbreken. Mocht je echt geen uitweg meer zien, vraag hulp!

Soms kan een storm veroorzaaakt worden door gebruik van bepaalde medicatie, de zogenaamde opiaten (morfine, tramadol, oxycodon). Tevens kunnen triptanen ook clusterstormen in stand houden. Let dus goed op of het wellicht een rebound is! In het geval van een storm door de rebound, kan het staken van de middelen, de storm doen beëindigen.

Meer hierover kun je lezen bij: Rebound
Neem ook een kijkje bij Medicatie afhankelijke hoofdpijn: MAH