Wanneer de diagnose gesteld is en er een behandelplan opgesteld is of wordt, is het belangrijk om meteen te starten met aanvalsbestrijding. In eerste instantie is dat zuurstof. Het probleem met zuurstof is dat dit vaak eerst geprobeerd moet worden, voordat een arts dit gaat voorschrijven. Er is een bewijs van werking nodig.
Sommige artsen stellen dan een kortdurige opname voor van 2 a 3 dagen, om het effect van zuurstof te testen. Anderen schrijven het meteen voor en dan zijn er nog artsen die voorstellen om het eerst te proberen op de eerste hulp. De eerste 2 zijn goede opties. Wanneer de zuurstof niet werkt kunnen De cillinders immers weer retour. De laatste optie is vaak onhaalbaar.
Zuurstof is het meest effectief, wanneer de eerste tekenen van een aanval zich aandienen. De eerste 5 minuten is voor de werking al cruciaal!
Wanneer iemand een aanval voelt opkomen, dan in de auto naar het ziekenhuis moet, om op de eerste hulp zuurstof gaan te proberen, is er vaak al teveel tijd verstreken en zal de zuurstofbehandeling niet (optimaal) werken. Daarbij is het ook nog eens levensgevaarlijk om met een aanval in de auto te stappen, dus moet er ook nog vervoer geregeld worden. Bovendien is het ook niet gezegd dat je meteen geholpen gaat worden en voordat je aan de beurt bent, zuurstof krijgt, is de aanval al zover gevorderd dat zuurstof niks meer doet, of de aanval is al op zijn retour en heeft de zuurstof ook geen zin meer. Waardoor veel patiënten geen zuurstof thuis krijgen, omdat de werking niet aangetoond is.
En niet alleen het testen en voorschrijven is een veelgelezen probleem, maar ook het gebruik. We lezen (te) vaak dat zuurstof niet werkt, mede door bovenstaande wijze van testen, maar ook door onjuist gebruik.
Eerst naar de eerste hulp, zuurstof krijgen op 7 liter per minuut, een verkeerd (vaak simpel) masker, foutieve ademhaling. Allemaal factoren die de werking beïnvloeden.
Richtlijnen voor het gebruik van zuurstof variëren nogal. Wij hebben, aan de hand van ervaringen in de steungroep, een document opgesteld voor de patiënt, met adviezen voor het gebruik van zuurstof op de juiste manier. Om het optimale effect uit de zuurstofbehandeling te halen. Vaak wanneer men het op deze manier nogmaals probeert, is de werking vele malen beter.
Ook voor hulpverleners kan het waardevol zijn om het document te lezen, zodat de juiste adviezen worden meegegeven.
Uiteraard zal zuurstof niet bij iedereen werken. Ook is de werking per aanval verschillend. Na 1 x proberen kan niet geconstateerd worden of het werkt. Dit zal getest moeten worden op een aantal aanvallen en variërend met het aantal liters.