Schaduwpijn

 

Schaduwpijn is iets wat alle clusterhoofdpijn patiënten wel kennen, maar niet altijd kunnen benoemen. Doktoren hebben hier vaak ook geen weet van, deze richten zich meestal op de aanvallen zelf. Schaduwpijn is een term, bedacht door clusterhoofdpijn patiënten.

Het is het gevoel dat er een aanval in aantocht is, maar die niet echt door zet. Hierbij kunnen alle (of enkele) symptomen van een aanval er zijn, behalve de piek van de aanval.

Ook schaduwpijn is erg vervelend en pijnlijk. Het gevoel van onbehagen bekruipt je, onrust giert door je lijf, de druk in het hoofd loopt op, maar de aanval zelf blijft uit. Vaak gaat schaduwpijn ook gepaard met bewegingsdrang, al voel je je te moe om echt iets te ondernemen. Dit kan uren, dagen, weken aanhouden! Soms is Schaduwpijn ook aanwezig na een aanval, deze blijft dan sluimeren, tot de volgende aanval zich aandient.

Schaduwpijn kun je weinig aan doen. Zuurstof kan weleens helpen, een spuit (sumatriptan) kan ook wel wat verlichting brengen. Sommige lotgenoten nemen een sumatriptan tablet van 50mg om de schaduw dragelijker te maken. Energie drankje of een sterke bak koffie, kan ook wel even de schaduw doorbreken. Wel zo snel mogelijk opdrinken! Soms kan een pijnstiller het ook even iets makkelijker maken.

Let op! Bij sommige mensen werkt energiedrank als trigger en zal het de schaduw niet wegnemen.

Wat en of er iets werkt is bij iedereen weer verschillend. Het enige wat je kunt doen is het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Dit kun je doen door je spieren te ontlasten, bijvoorbeeld een warme douche of heet bad nemen. Een pittenzak in je nek leggen. Wellicht hou je van kou tegen je hoofd, pak gerust wat diepvriesgroente en houd dit tegen je pijnlijke hoofd. Zo heb je meteen iets te eten wanneer het ontdooid is.(niet rechtstreeks op je huid leggen, doe er wel een theedoek o.i.d. tussen) Het enige wat echt een schaduw verhelpt, is eigenlijk het doorbreken van de aanval zelf.  Wanneer dit zo is en je weet je triggers, is het een optie om de aanval uit te lokken. Daarna is de druk meestal even van de ketel.