Weerstand

Een TAC en je weerstand

Mensen die ziek zijn, hebben over het algemeen een lagere weerstand. Slaap, voeding, medicatie en regelmaat hebben een grote invloed op je weerstand. Deze dingen kunnen ook invloed hebben op TAC’s.

Onze slaap wordt onderbroken, waardoor dit een aanslag is op je bioritme. Dit verlaagd je weerstand. Neem je rust! Middagdutjes kunnen een aanval uitlokken. Probeer dit zo min mogelijk te doen. Pak je rust op andere manieren.

Het lichaam werkt ontzettend hard tijdens een aanval. Bloeddruk gaat omhoog, je wordt warm, hersenen draaien overuren en je spieren hebben te lijden. Sommige mensen krijgen spier krampen. Na een aanval voelt het alsof je een dag hard hebt gewerkt. Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch is het zeer vermoeiend. Ga niet mee in de gedachtegang tijdens een aanval!! Dit is de wanhoop, onzekerheid, angst en frustratie die spreekt! Probeer je gedachte zo positief mogelijk te houden.

Biedt niet teveel weerstand tegen de aanval, maar onderga het. Blijf rustig en zeg tegen jezelf “deze aanval gaat weer over” Richt je op je ademhaling, hou je hartslag zo rustig mogelijk. Adem diep in, hou 4 tellen vast en adem rustig weer uit. Des te drukker jij je maakt tijdens een aanval, des te heftiger zal deze worden, des te langer kan het duren.

Ook voeding kan een groot verschil maken. Kook je met pakjes en zakjes? Eet je vaak buiten de deur? Probeer dat te beperken! Bepaalde kruiden en specerijen kunnen een aanval uitlokken. Voeding wat bewerkt is, moet je lichaam tegen werken om dat af te breken. Iemand die al ziek is, zal hier meer moeite mee hebben, dan een gezond mens. Probeer je voeding zo natuurlijk mogelijk te houden en weet wat je eet! Dit kan de cluster op een positieve manier beïnvloeden. Eet voldoende groente en fruit! Wanneer je (chronisch) ziek bent, zul je meer vitamines en mineralen nodig zijn. Wanneer je niet voldoende uit de voeding kunt halen, kun je ervoor kiezen om supplementen als aanvulling te gaan gebruiken.

Medicatie is ook een middel wat je weerstand kan afbreken. Vooral wanneer je middelen neemt, die niet doen wat je verwacht. Er bestaat helaas geen anti clusterpil! Neem je medicatie tegen een TAC, maar het gaat niet over, of verbeterd niet? Bedenk dan of het wel zin heeft om die middelen te nemen. Wanneer je toch medicatie moet, Let dan extra op je voeding, dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt.

Regelmaat is voor ieder mens goed. Zeker wanneer je nachten onderbroken worden, is het toch erg belangrijk wel regelmaat te houden. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Ook regelmaat in de voeding is belangrijk. Eet op vaste tijden en neem de tijd om je maaltijd te nuttigen. Dit is ook erg belangrijk voor de spijsvertering. Wanneer je iets veranderd in je ritme, kan hiermee ook de cluster veranderen. Zowel in positieve als negatieve zin. Probeer zo min mogelijk mee te gaan in het ritme van de aanvallen. Dit zal zeker niet zonder slag of stoot gaan, maar hou zoveel mogelijk je eigen ritme aan.

Kijk wat jij kunt veranderen om je weerstand op te krikken en wellicht met kleine aanpassingen de aanvallen terug te dringen. Wanneer je wil dat de clusterhoofdpijn veranderd, zul je zelf iets moeten veranderen. Neem je levensstijl onder de loep en kijk wat je anders of beter zou kunnen doen om je weerstand zo optimaal mogelijk te houden.