Episodisch/Chronisch

Episodisch

Bij de episodische vorm komen de aanvallen in clusters van enkele dagen, weken tot maanden, waarna deze weer verdwijnen. Hier komt de naam clusterhoofdpijn vandaan. Veelal breekt er een episode aan op vaste tijden in het jaar, bijvoorbeeld voorjaar en najaar. Vaak zit de pijn aan 1 kant van het hoofd, dit kan zowel links als rechts zijn, of wisselend. Het is niet gezegd dat de periode altijd even lang duurt. Tevens kan de aanvalsvrije duur tussen de periodes verschillen. Ook de intensiteit van de aanvallen kan verschillen per periode en kunnen de periodes verschuiven. Iedere periode kan verschillen betreft (niet) werkende middelen.

Wanneer je vaste periodes hebt, dat wil zeggen: op vaste tijden in het jaar, kun je voor de clusterperiode al beginnen met profylactische medicatie. Dit kan de periode uitstellen, de aanvallen verminderen of de intensiteit verminderen van de aanvallen. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat de periode over gesprongen wordt. Episodische clusterhoofdpijn kan overgaan in de chronische variant. Tevens kan de chronische variant overgaan op episodisch.

Ook mensen met episodische TAC’s zijn chronisch ziek. Vaak is het wel zo dat mensen in de aanvalsvrije periode geen klachten ervaren en hun leven weer op kunnen pakken zoals voorheen. Triggers kunnen blijven, maar dit is zeldzaam. Over het algemeen is het zo dat de triggers buiten de periode verdwijnen. Dit is een kwestie van proberen.

Overleg met je arts voor de mogelijkheden qua behandelingen. Dit zal per persoon verschillen.

Chronisch
Bij de chronische variant kunnen de aanvallen dagelijks het hele jaar door voorkomen. Er kunnen clustervrije periodes voorkomen maar deze duren slechts enkele dagen tot weken. Wanneer een clustervrije periode niet langer dan 4 weken aanhoudt, heb je de chronische vorm. De pijn kan zowel links als rechts aan het hoofd voorkomen, zelfs afwisselend.

Ook bij de chronische variant kunnen profylactische medicijnen worden voorgeschreven.

Alle vormen van een TAC (Clusterhoofdpijn, CPH en SUNCT/SUNA) kunnen episodisch of chronisch zijn.

In beide gevallen (episodisch en chronisch) is het erg belangrijk om je voortekenen te leren kennen en je eventuele triggers te ontdekken. Daarbij is het belangrijk om te zorgen voor aanvalsbestrijding! Ook alternatieve behandelingen kunnen in beide gevallen periodes doorbreken of de aanvallen minderen (in hevigheid of aantallen). De arts zal je hierover weinig kunnen vertellen, aangezien het niet onder reguliere medicatie valt. Het is zelfzorg medicatie, dus zul je ook zelf moeten zorgen voor de juiste info. Via de link “Alternatieve behandelingen” kun je de meest belangrijke informatie lezen. Lees je goed in, voor gebruik!

Bekijk voor meer info over behandelingen op de site bij: Aanvalsbestrijding, Preventief, Poliklinisch en Alternatieve behandelingen.

Remissie


Het kan voorkomen dat de TAC in remissie gaat. De aanvallen worden minder in aantallen of zijn minder hevig. Dit is vaak van tijdelijke aard. Dit kan komen door de medicatie die genomen wordt, maar het kan ook spontaan optreden. Vaak variëren de aanvallen in lengte en hevigheid. Zowel bij de chronische als episodische variant is er variatie in hevigheid en duur van de aanvallen. De ene aanval is de andere niet. Het weer kan hier ook invloed op hebben en wederom kunnen er bepaalde triggers zijn die aanvallen uitlokken. Ook kan het raadzaam zijn om op je voeding te letten en een zo gezond mogelijke levensstijl aan te houden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *