Episodisch/Chronisch

Episodisch
Bij de episodische vorm komen de aanvallen in clusters van enkele dagen,
weken tot maanden, waarna deze weer verdwijnen. Hier komt de naam clusterhoofdpijn vandaan. Veelal breekt er een episode aan op vaste tijden in het jaar, bijvoorbeeld voorjaar en najaar. Vaak zit de pijn aan 1 kant van het hoofd, dit kan zowel links als rechts zijn, of wisselend. Het is niet gezegd dat de periode altijd even lang duurt. Tevens kan de aanvalsvrije duur tussen de periodes verschillen. Ook de intensiteit van de aanvallen kan verschillen per periode. Tevens kunnen de periodes verschuiven. Ook kan iedere periode verschillen betreft (niet) werkende middelen.

Wanneer je vaste periodes hebt, dat wil zeggen: op vaste tijden in het jaar, kun je voor de clusterperiode al beginnen met profylactische medicatie. Dit kan de periode uitstellen, de aanvallen verminderen of de intensiteit verminderen van de aanvallen. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat de periode over gesprongen wordt.

Overleg met je arts voor de mogelijkheden. Dit zal per persoon verschillen.

Ook alternatieven, zoals truffels, kunnen periodes doorbreken. De arts zal je hierover weinig kunnen vertellen, aangezien het niet onder reguliere medicatie valt. Het is zelfzorg medicatie, dus zul je ook zelf moeten zorgen voor de juiste info. Via de link kun je de meest belangrijke informatie lezen. Lees je goed in, voor gebruik!

Chronisch
Bij de chronische variant kunnen de aanvallen dagelijks het hele jaar door voorkomen. Er kunnen clustervrije periodes voorkomen maar deze duren slechts enkele dagen tot weken. Wanneer een clustervrije periode niet langer dan 4 weken aanhoudt, heb je de chronische vorm. De pijn kan zowel links als rechts aan het hoofd voorkomen, zelfs afwisselend.

Ook bij de chronische variant kunnen profylactische medicijnen worden voorgeschreven. Tevens kunnen ook hier alternatieve methodes verlichting brengen.

Episodische clusterhoofdpijn kan overgaan in de chronische variant. Ook kan de chronische variant overgaan op episodisch.

Remissie
Het kan voorkomen dat de TAC in remissie gaat. De aanvallen worden minder in aantallen of zijn minder hevig. Dit is vaak van tijdelijke aard. Dit kan komen door de medicatie die genomen wordt, maar het kan ook spontaan optreden. Vaak variëren de aanvallen in lengte en hevigheid. Ook bij de chronische variant is er variatie in hevigheid en duur van de aanvallen. De ene aanval is de andere niet. Het weer kan hier ook invloed op hebben.

Alle vormen van een TAC (Clusterhoofdpijn, CPH en SUNCT/SUNA) kan episodisch of chronisch voorkomen.

Het is erg belangrijk om je voortekenen te leren kennen en je eventuele triggers te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *