3 x R

Voor mensen met clusterhoofdpijn is het erg moeilijk om hun eigen bioritme aan te houden. Ze hebben de neiging om mee te gaan in het ritme van het beest. Toch is het erg belangrijk om voor jezelf een ritme te hebben.

Vroeger hechte men veel waarde aan de 3 R’en. Dit waren de basisprincipes die geleerd werden bij het opvoeden van een kind. Deze basisprincipes werden geleerd tijdens opleidingen voor verzorging en door de vroedvrouw verteld aan prille moeders.
Toch zijn deze 3 dingen ook handig in het omgaan met je ziekte. Ze kunnen dienen als leidraad om je bioritme beter aan te houden, in plaats van het ritme aan te houden van de clusterhoofdpijn.

3 R’en, ze staan voor Rust, Reinheid en Regelmaat.

Rust: Al worden onze nachten bruut verstoord door de clusterhoofdpijn aanvallen, toch is het nodig om rust te pakken. De hevige pijn is een enorme aanslag op ons lichaam! Neem de tijd om bij te komen van een aanval, voor je verder gaat. Sta echter niet te lang stil bij de pijn, blijf niet hangen in de ellende, maar geef je lichaam wel de kans om even op adem te komen, ook overdag! Rust geeft energie en die energie zijn we nodig om de volgende aanval op te vangen, maar ook om de dagelijkse dingen te kunnen doen. Verdeel je energie en vergeet niet om ook leuke dingen te doen!

Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen, ook Yoga of meditatie kunnen meer rust in je leven brengen.

Reinheid: Zorg goed voor jezelf! Al heb je geen zin, wanneer je je ellendig voelt, om jezelf te verzorgen, doe dit wel! Je hoeft niet uitgebreid in de make-up, maar borstel je haren, poets je tanden en houdt je lichaam en omgeving schoon. Je zult je wel iets beter voelen, wanneer je jezelf en je omgeving goed verzorgd.

Regelmaat: Dit is erg belangrijk! Zoals gezegd, ons bioritme wordt al enorm verstoord. Vaak wanneer mensen niet meer in staat zijn om te werken, valt de regelmaat ook grotendeels weg. Zeker wanneer je slaap wordt onderbroken door de clusterhoofdpijn aanvallen, is dit erg moeilijk. Het is belangrijk om toch regelmaat te hebben in je leven. Sta op vaste tijden op en eet op vaste tijden. Hoe moelijk het ook is, probeer wel je eigen bioritme aan te houden. Zoek voor jezelf een nieuwe routine om de dag door te komen.

Wanneer je deze 3 dingen voor jezelf een invulling kunt geven, zal de clusterhoofdpijn ook een plekje krijgen in je leven. Het neemt de pijn niet weg, het stopt de aanvallen niet, maar wellicht kan het een handvat bieden bij het accepteren. Het kan een stukje rust creëren in de hectiek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *