Vaak proberen we het een na het ander om van de pijn af te komen. Daarbij vergeten we het belangrijkste deel: de rustperiode. De periode die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Herstellen van de medicatie die je erin hebt gestopt of herstellen van de behandeling die je hebt ondergaan. Wanneer je stopt met het slikken van medicatie, is het nog niet meteen uit het lichaam. Des te meer en langer je een medicijn neemt, des te langer duurt het proces van opname naar uitscheiding.
Afhankelijk van het medicijn (is het een pijnstiller, anti depressiva, moet ik een spiegel opbouwen? Etc.), lichaamsbouw, de dosis, wijze van inname, uitscheiding enz. Is het verstandig om je lichaam even te laten ontgiftigen, voordat je het volgende probeersel tot je neemt. Al slik je de medicatie niet tegelijk, toch kan het elkaar overlappen, doordat de werkzame stof nog niet geheel is afgebroken. Dit kan extra bijwerkingen opleveren of een mindere werkzaamheid. Wel iets om even rekening mee te houden.
Medicatie kent een zogeheten halfwaardetijd. Dit is de tijd wat het lichaam nodig is om de werkzame stof te kunnen halveren. Het geheel uitscheiden duurt ongeveer 5 x langer.
Voorbeeld Sumatriptan injectie
Halfwaardetijd 2 uur ( 10 uur)
Dit verklaard de 2 injecties per 24 uur (tegen migraine) en de 2 uur die je moet wachten voor je de volgende injectie mag zetten (ch).
Voorbeeld Prednison (prednisolon)
Halfwaardetijd 12 – 36 uur.
Nemen we de 36 uur, doen we dit x 5 = 180 uur (7,5 dagen!)
Zolang duurt het (biologisch gezien) voordat het uit je lichaam is.
Voorbeeld Lithium
Halfwaardetijd 24 uur. (5 dagen)
Bij chronisch gebruik kan de halfwaardetijd oplopen tot 60 uur. (12,5 dagen)
Bronnen/meer info:
Medicatie gebruik altijd in overleg met de arts. Deze zal de hwt (halfwaardetijd) van de medicatie ongetwijfeld weten. Toch is het zaak om zelf ook onderzoek te doen naar wat je slikt. Het is immers jouw lichaam en daarmee ook jouw verantwoording.
Het gebruik van meerdere medicijnen kan van invloed zijn op de halfwaardetijd. Tevens hebben we de invloed van de aanvallen zelf, lichamelijke gesteldheid en dergelijke buiten beschouwing gelaten.