Accepteren kun je leren

Wanneer je clusterhoofdpijn hebt, veranderd je leven. Vaak denk je terug aan hoe het was toen je nog niet ziek was. Hoe je de energie had om aan het werk te gaan. Daarbij nog de huishouding te doen en je hobby’s uit te oefenen.

Toen kon en deed je alles gewoon. Als vanzelfsprekend. Tegenwoordig is slapen al een hele opgave. Laat staan de dagelijkse dingen doen. Het is niet meer vanzelfsprekend om alles maar te kunnen. De energie is er simpelweg niet meer. De aanvallen, het beest, verstoord het vanzelfsprekende. Alles is opeens een keuze geworden.

Toch is het erg belangrijk om het verlangen naar het verleden te vervangen door acceptatie hoe het nu is. We kunnen immers niet onze levensloop veranderen. Clusterhoofdpijn en de bijkomende klachten, is ons overkomen, zoals het iedereen kan overkomen. Hoe je ook in je leven stond, dat leven is er niet meer. Niemand kan zeggen hoe het leven zou zijn, zonder clusterhoofdpijn. Misschien was je nog gezond en energiek geweest, wellicht had je een andere ziekte gekregen, je weet het niet.

Feit is dat clusterhoofdpijn op je pad is gekomen en je een manier moet vinden om daarmee om te gaan. Nu, op dit moment! Het verlangen naar het verleden zal je acceptatie in de weg gaan staan. Laat het los en omarm je nieuwe ik! Benoem je sterke kanten, oriënteer je op wat je wel kunt en richt je leven opnieuw in.

En niet alleen jij. Ook je omgeving zal het verlangen los moeten laten. We willen zelf ook graag de persoon zijn die we waren. De dingen doen die we konden. Maar pijn verandert je. Slapeloze nachten verandert je. Wanneer de omgeving het niet kan accepteren, staat dat ook onze acceptatie in de weg. Accepteren doe je samen.

Accepteren kun je leren. Weet je niet hoe? Vraag hulp!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *