Voortekenen

Om je voortekenen te herkennen, zul je je lichaam goed moeten aanvoelen. Luister goed naar je lichaam, deze geeft vaak (niet altijd) wel aan dat er een aanval aan komt.

Een gevoel van onbehagen, onrust, irritatie, bewegingsdrang, verminderde concentratie, vermoeidheid, kunnen voortekenen zijn. Ook de lichamelijke signalen, zoals bijvoorbeeld ineens een loopneus (vaak aan de clusterzijde), tranend oog, verhoogd lichaamstemperatuur, opbouwende druk in je oog of hoofd, oorpijn, last van kaken, kunnen voortekenen zijn. Deze kunnen al dagen van te voren merkbaar zijn.

Het belangrijkste bij het herkennen van je voortekenen is hoe je erop reageert. Zodra je het gevoel hebt dat er een aanval op komst is, kun je beginnen met aanvalsbestrijding.

Het is erg lastig in te schatten, zeker wanneer je nog niet zo lang een TAC hebt. Soms blijft het erbij en zet de daadwerkelijke aanval niet door. Dit noemen we schaduwpijn.

Toch is het erg belangrijk de voortekenen, al dan niet volgend door een aanval, serieus te nemen. Je lichaam geeft immers aan dat er iets niet klopt. Dit voel je zelf het beste aan. Na verloop van tijd en door ervaring, zul je weten wat te doen, of juist te laten wanneer je de voortekenen ervaart.

De voortekenen zijn, net als triggers, voor iedereen weer anders. Ontdek de signalen en dit kan een voordeel zijn in het opvangen van de aanval. Zet alvast je zuurstof klaar, leg een injectie neer. Maak je ruimte in orde, pak je rust. Kortom, doe wat nodig is om een aanval te kunnen bestrijden.

Door te weten wat de voortekenen zijn, te luisteren naar je lichaam en het besef hoe je je aanval kunt bestrijden, geeft het een soort rust om de aanval te kunnen doorstaan. Je weet dat de aanval komt, dat het bestreden wordt en dat de aanval weer over zal gaan.

Om je voortekenen te leren herkennen kun je een dagboek bijhouden. Hierdoor kun je wellicht een patroon herkennen en eventuele triggers ontdekken, die het leven met een TAC een stukje makkelijker kunnen maken. Het neemt de aanvallen niet weg, maar zal wel helpen in je acceptatie proces.