Verapamil/Isoptin

Verapamil behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk, verbetert de zuurstoftoevoer naar het hart en beïnvloedt de hartslag.

Artsen schrijven het voor bij angina pectoris, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en om een hartinfarct te voorkomen.

De precieze werking van Verapamil bij een TAC is niet bekend. Toch is dit een veel gebruikt middel ter preventie, of eigenlijk meer, het reduceren van aanvallen. Het is niet gezegd dat gebruik van Verapamil de aanvallen stoppen. De aanvallen kunnen worden verminderd in aantal of hevigheid. Het kan even duren voordat Verapamil werkt. Ook de juiste dosering vinden zal wat tijd kosten. Wanneer je Verapamil gaat proberen, laat eerst een hart filmpje maken.

Gebruik

Bij episodische TAC’s hoef je verapamil alleen te gebruiken gedurende de weken of maanden dat de aanvallen optreden. Als de aanvallen een aantal weken niet meer zijn voorgekomen, kun je het gebruik geleidelijk minderen en dan stoppen.

Bij chronische patiënten is het aan te raden om af en toe een drug-holiday in te bouwen. Bij langdurig gebruik kan de werking afnemen. Om de effectiviteit van de medicatie terug te krijgen, of te behouden, is het verstandig wat met de dosering te spelen. Dit houdt in dat je de dosering aanpast aan je aanvallen. Heb je veel last, dosering omhoog, heb je minder last, dosering omlaag of zelfs tijdelijk stoppen.

Doe dit in overleg met je behandelend arts!

Dosering wordt bepaald door de behandelende arts. Dit hangt af van de mate en frequentie van de aanvallen en zal dus per persoon verschillen. Voor gebruik wordt er meestal een hart filmpje gemaakt, aangezien het van origine hartmedicatie is. Ook bij verhoging van de dosering wordt soms een hart filmpje gemaakt.

Meest voorkomende bijwerkingen: constipatie, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid.

Deze bijwerkingen gaan na verloop van tijd meestal wel over. We lezen vaak dat de vermoeidheid wel lang aanhoudt, of zelfs niet over gaat. Wanneer je aanvallen hebt, is dit al erg vermoeiend, gebruik van Verapamil kan  (zeker in het begin van gebruik) de vermoeidheid erger maken.

Sommige mensen gebruiken liever de Retard versie van Verapamil. Het is hetzelfde middel, maar bij de Retard krijg je gereguleerde afgifte gedurende de dag. Sommigen ervaren hiervan minder bijwerkingen. Dit is per persoon verschillend. Deze kun je minder snel op- en afbouwen.

Wanneer je Verapamil gebruikt is het aan te raden om gebruik hiervan te melden bij andere medici/behandelaars.

Verapamil wordt voorgeschreven door de behandelende arts en is alleen op recept verkrijgbaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Meer info over Verapamil op apotheek.nl:

Verapamil

Aanvullende info: interactie met voedingsstoffen en kruiden:

OrthokennisOrthokennis

Aanvullende info Therapeutisch Kompas:

Therapeutisch Kompas