Niet bewegen tijdens een aanval lijkt voor veel mensen onmogelijk. Slechts een enkeling die tijdens een aanval, kan gaan liggen en geen bewegingsdrang uit.
Bewegingsdrang is een automatisme van ons natuurlijk herstelsysteem. Door te bewegen zorgt het lichaam voor een betere doorbloeding en daardoor komt er ook vers herstellend bloed bij de pijnzone.
Tevens kan beweging afleiden van de pijn. Je gaat je aandacht verdelen over de pijn en de beweging. Hoe minder aandacht je kan geven aan de pijn des te sneller de intensiteit ervan verdwijnt.
Bewegingsdrang kan ook een voorteken zijn van de daadwerkelijke aanval. Deze kan dagen van te voren al beginnen. Soms is het ook een aankondiging van een nieuwe periode bij episodische patiënten.
Zoals hierboven is beschreven hoeft bewegingsdrang dus niet negatief te zijn. Echter door de extreme pijn, gaan mensen soms drastische dingen doen. De bewegingsdrang is zo sterk aanwezig, de pijn tijdens een aanval is zo heftig dat men zichzelf gaat slaan, met het hoofd tegen iets hards gaat bonken en men zichzelf schade aanricht. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk!
Probeer de bewegingsdrang te uiten, ga wiegen, lopen etc., maar richt niet meer schade aan dan nodig. Een aanval is al een aanslag op het lichaam. Wanneer je jezelf gaat pijnigen, krijgt het lichaam steeds meer moeite om te herstellen. Tevens zal de aanval kunnen toenemen in intensiteit en duur, doordat je de pijn zelf erger maakt. Heb je nog niet genoeg te verduren met de pijn van een aanval? Pijn met pijn bestrijden, is nooit een goed idee. Al voelt het op dat moment fijn, later heb je weer andere pijn, waar je lichaam weer mee om moet gaan.
Een aanval is al enorm vermoeiend, de bewegingsdrang erbij is helemaal uitputtend! Neem dus wel tijd om te herstellen. Gun je lichaam ook de tijd om even op adem te komen. Dit zal de vermoeidheid kunnen beperken en het herstellend vermogen van je lichaam stimuleren.
Indien de bewegingsdrang als voorteken komt, probeer jezelf dan nuttig te maken. De bewegingsdrang negeren kan averechts gaan werken. Doe wat simpele klusjes in huis, of ga een stukje wandelen of sporten. Doe iets waar je blij van wordt en een voldaan gevoel van krijgt. Maak van de nood een deugd. Maar zorg wel voor voldoende rust na de inspanning. Probeer een stukje balans te vinden hierin, wat voor jou het prettigst is.