Triptanen

 

Sumatriptan merknaam: Imigran ®

Imigran (of SUN injecties) wordt, net als bij migraine, gebruikt om de aanval af te breken. Sumatriptan vernauwt de bloedvaten. Het werkt op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Wanneer de eerste tekenen van een aanval zich voordoen, kan deze worden afgebroken door een onderhuidse injectie met behulp van een auto-injector. Wanner dit werkt, zal de aanval binnen een kwartier op zijn retour gaan.

Sumatriptan is verkrijgbaar in tabletten, smelttabletten, neusspray en injecties. De injectie werkt het snelst: binnen 10-15 minuten. De tabletten, smelttabletten, neusspray en zetpil werken na een half tot 1 uur. Vaak duurt het bij een clusteraanval te lang voor de tabletten werken. Neusspray schijnt, vanuit ervaring in de steungroep, het beste alternatief te zijn voor de injecties.

Komt de aanval terug? Dan kun je een tweede dosis nemen, maar niet eerder dan 2 uur na de eerste dosis. Bij gebruik van injecties moet er minimaal 1 uur tussen zitten, voordat je weer een injectie mag zetten.

De bijsluiter is gebaseerd op migraine, vaak mogen mensen met clusterhoofdpijn (in overleg met de arts) wel vaker dan 2 x per 24 uur spuiten. Vooral als je meerdere aanvallen per dag hebt, zou het onmenselijk zijn deze allemaal te moeten uitzitten. Zuurstof is samen met triptanen, eerste aanvalsbestrijding, deze zijn samen te gebruiken, zodat de injecties geminimaliseerd kunnen worden.

Houdt er rekening mee dat Triptanen een rebound kunnen veroorzaken! Rebound betekent dat de aanval in eerste instantie afgebroken is, maar deze (in ergere mate) snel terugkeert. Ook medicatie afhankelijke hoofdpijn (MAH) is een veelvoorkomende bijwerking van Triptanen. Wees voorzichtig met gebruik en houd je aan de voorgeschreven dosis.

Triptanen worden voorgeschreven door de arts. Lees voor gebruik de bijsluiter/gebruiksinstructies. Bij een drukkend gevoel op de borst, of ervaar je andere bijwerkingen? Raadpleeg altijd je behandelende arts! 

Apotheek info

Meer info over Triptanen (medisch), geneesmiddelen bulletin 2004:

Triptanen

Artikel over triptanen in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:

Ntvg

Spuittechnieken injecties:

subcutane_injectietechniek