Medicatie Afhankelijke Hoofpijn (MAH)

We zien regelmatig dat men behoorlijk wat pijnstillers slikt. Van paracetamol tot ibuprofen, naproxen en zelfs tramadol of oxycodon. De laatste twee zijn alleen verkgijbaar op recept. Het gebruik van pijnstillers wordt enorm onderschat. Het middel is bijna overal te koop; bij de drogist, tankstation, supermarkt, men denkt “als je het daar kunt kopen is het vast een veilig middel”. Maar is het wel zo veilig?

“Ruud Coolen van Brakel van het IVM zegt dat het bij paracetamol verstandig is om je aan de juiste dosering te houden. ‘Als je blijft slikken en je neemt ieder uur een nieuwe tablet, dan ga je snel naar de giftige grens toe. Bij langdurig gebruik loop je kans op leverbeschadiging. Ibuprofen kan zorgen voor allerlei maagklachten. Als je dit soort middelen lange tijd slikt, kunnen er maagzweren en bloedingen door ontstaan.” (Bron: artikel Radar onderaan pagina)

Overmatig gebruik van paracetamol is erg gevaarlijk, het vergiftigd je lichaam. En dan hebben we het nog maar over een “simpel” paracetamolletje, laat staan zwaardere middelen, wat dat kan doen!

Medicatie afhankelijke hoofdpijn kan ontstaan door gebruik van pijnstillers, ja, ook bij paracetamol! Bovendien zullen pijnstillers de pijn van een aanval niet onderdrukken. Morfine achtigen, zoals tramadol, zullen zelfs (bij de meeste mensen) de aanvallen in stand houden en kunnen een rebound veroorzaken of de aanvallen triggeren.

(Lees hier meer over Rebound)

Bij het gebruik van bepaalde medicatie kan een periodiek terugkerende hoofdpijn zich geleidelijk ontwikkelen tot een chronische dagelijkse hoofdpijn. (Medicatie afhankelijke hoofdpijn). Chronische hoofdpijn is een verzamelterm van alle soorten hoofdpijn die meer dan 15 dagen per maand terugkeren. Je kan, zonder dat je het weet, verslaafd zijn aan pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Je lost je hoofdpijn zo vaak op met pijnstillers, dat je eraan went. Vervolgens krijg je hoofdpijn als je de pijnstillers niet meer slikt. Zo beland je in een vicieuze cirkel. De beste remedie is stoppen met de pijnstillers, ten minste drie maanden.

 

Informatie over medicatie afhankelijke hoofdpijn:

MAH
Radar over MAH

Encyclopedie
Neurologie