Aanvalsbestrijding is bij kinderen niet veel anders dan bij volwassenen. Wel wordt er vaak gekozen voor een minder hoge dosering of een andere vorm van toedienen. Voor aanvalsbestrijding hebben we een aantal links naar informatie op onze website en we hebben informatie van de apotheek erbij gezet gericht op kinderen.
Zuurstof
Wat opvallend is, is dat zuurstof, zowel bij volwassenen als kinderen, vaak als laatste geprobeerd wordt. Waarom? Dat is ons niet duidelijk. Wij raden aan om zo snel mogelijk met zuurstof te beginnen als aanvalsbestrijding! Dit is een stuk vriendelijker voor het lichaam, dan de chemische middelen. Als de aanvallen opgevangen kunnen worden kun je naast zuurstof andere middelen gaan proberen om de aanvallen op te vangen of tegen te gaan. Ook voor kinderen is het van belang om de aanvallen op te vangen, in plaats van uit te moeten zitten. Dit is een enorme aanslag op het lichaam en zal de gevolgen doen toenemen en de angst voor de aanvallen vergroten. Dit staat de acceptatie in de weg. Ook voor de ouders die machteloos moeten toezien, zal dit een stukje rust kunnen geven.
Het kan er wat eng uitzien allemaal, zo’n tank en een masker. Laat je kind hieraan wennen en oefen met het gebruik als er geen aanval is, zodat je kind hier niet ineens mee geconfronteerd wordt tijdens een aanval. Leg uit hoe belangrijk de zuurstof is, als de pijn in het hoofd weer komt. Laat je kind wat spelen met het masker, zet de regelaar zachtjes om te wennen aan het feit dat er lucht geblazen wordt. Een aanval is al ingrijpend genoeg, vertrouwen hebben in je hulpmiddel is dan erg belangrijk.
Onze informatie betreft zuurstof is gericht op volwassenen, aangezien we tijdens het maken van de info geen ervaring hadden met kinderen en zuurstof. Inmiddels zijn we al wat verder betreft zuurstof en kinderen. We raden aan om een kindermasker te vragen bij de zuurstof, deze sluit goed aan op het gezicht bij een kind. Let er wel op dat je een masker krijgt MET zak ! Dit is erg belangrijk voor de werking. Probeer het eerst op een lager debiet ( 7 of 9 liter per minuut) , mocht dit niet werken,probeer iets hoger. Kinderlongen zijn nog in ontwikkeling, het is een kwestie van proberen wat werkt, maar wees wel voorzichtig. De tip om van 25 liter terug te gaan, zijn we betreft kinderen wel terughoudend in. Vanuit ervaringen binnen de steungroep, schijnt 12 liter per minuut ook bij kinderen, het best te werken.
Zuurstof info Tacsweb:
Zuurstof
Triptanen
Sumatriptan is ook een aanvalsbestrijder. Bij kinderen wordt vaak voor de neusspray gekozen. Deze zijn iets minder snel werkzaam in vergelijking tot injecties. Injecties werken het snelst, maar de bijwerkingen zijn vaak ook iets heftiger.
Triptanen info Tacsweb
Triptanen
Gebruik bij kinderen:
Triptanen bij kinderen
Prednison (prednisolon)
Bij een TAC wordt weleens gebruik gemaakt van Prednison. Vaak in de vorm van een stootkuur. Een stootkuur is een kuur van enkele dagen tot weken met een hoge dosering. Meestal zit de dosering voor volwassenen de eerste 5 dagen tussen 60 en 100 mg. Daarna enkele weken afbouwen. Wanneer er te snel afgebouwd wordt, is de kans groot dat de aanvallen sneller terug komen. Overleg met de arts betreft dosering voor kinderen.
Er wordt gekozen voor een stootkuur als er een (plotselinge) verergering optreedt van de toestand van de patiënt. Zeker tijdens een clusterstorm kan het de moeite waard zijn om een Prednisonkuur te vragen.
Prednison kan voor chronische patiënten de aanvallen doorbreken, zodat ze even op adem kunnen komen. Bij episodische patiënten kan het de episode afbreken.
Prednison info Tacsweb:
Prednison Tacsweb
Gebruik bij kinderen:
Prednison bij kinderen