Leefstijl adviezen

Wanneer je de diagnose TAC (clusterhoofdpijn, cph of sunct) hebt gekregen, lezen we maar heel weinig over leefstijl adviezen die gegeven zijn door de arts. We lezen welke medicatie de arts heeft voorgeschreven, wat de verwachtingen zijn of wanneer dit middel niet werkt, wat het vervolg plan is. Maar adviezen over ritme, regelmaat en voeding, komen maar weinig voorbij in de steungroep. Worden deze adviezen niet gegeven? Of leggen we onze verwachting op verbetering geheel bij de arts en zijn middelen?

 

Wanneer je een TAC hebt, zul je er rekening mee moeten houden dat je bioritme ontregelt is of raakt. Dat je wellicht bepaalde triggers hebt, wat aanvallen uitlokt. Bepaalde voeding beter kunt vermijden en dat het belangrijk is om de voortekenen te herkennen. Waarschijnlijk is je ook aangeraden om een dagboek bij te houden om evt. Een patroon van de aanvallen te ontdekken. Hiervoor kun je ook een app gebruiken.

Leefstijl adviezen, het lijkt soms wat onbenullig en overbodig. Toch is het een heel belangrijk aspect van het leven met een TAC. Je aandoening gaat niet over, maar het kan het leven wel een stuk draaglijker en aangenamer maken. Tevens kun je door bepaalde aanpassingen in je leven de gevolgen zoveel mogelijk proberen te beperken.

Als eerste is het belangrijk om je te beseffen dat iedere aanval over gaat. Echt waar, IEDERE aanval gaat over. Het kan kort of lang duren, maar ooit stopt de aanval. Ga met deze gedachte ook de aanval in, wanneer deze zich aandient. Het doet verrekte veel pijn, dat weten we, maar hoe meer je erin mee gaat, hoe heftiger zal het zijn. Hoe meer je schreeuwt, gilt, jezelf slaat, met je hoofd bonkt tegen de muur, enz. Hoe drukker jij je maakt, hoe meer je je verzet, des te heftiger zal het worden en des te langer duurt de aanval. Neem je aanvalsbestrijding en onderga de aanval zo rustig mogelijk! En nee, dit is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk.

Daarbij, als aanvulling op bovenstaande, is een aanval niet dodelijk. Ook dit is erg belangrijk om je te beseffen. De vorige aanvallen heb je Ook allemaal overleefd,  dus deze ga je ook weer overleven! Acceptatie kan een stukje rust geven.

Ritme en regelmaat is een belangrijk onderdeel van de leefstijl adviezen. Ons ritme wordt in de war gebracht door (nachtelijke) aanvallen. Probeer echter wel zoveel mogelijk ritme en regelmaat te houden. Eet op gezette tijden, wijk hier zo min mogelijk vanaf. Ook het waak en slaap ritme kan in de war raken. Vooral met nachtelijke aanvallen is het een veelgehoord probleem. Mensen durven niet te gaan slapen, of slapen in de ochtend wat langer door, omdat ze aanvallen hebben gehad. Hierdoor verschuift je bioritme en is niet goed voor het lichaam. Probeer dit zelf zoveel mogelijk onder controle te houden. Ga op gezette tijden naar bed en sta op gezette tijden op. Ga niet leven op het ritme van de cluster, dit zul je even vol kunnen houden, maar uiteindelijk zal het gaan opbreken. Hou ondanks de aanvallen, je eigen ritme aan!

Daarbij is het natuurlijk wel erg belangrijk om je rust te pakken. Wanneer je veel slaap mist, zal dit uiteraard ook opbreken. Pak wat meer rust momenten op de dag. Een middagdutje is voor velen uit den boze, omdat dit ook weer een aanval uit kan lokken. Toch is het lichaam rust nodig om te herstellen. Na iedere aanval moet je lichaam hiervan herstellen! En herstellen doe je door rust. Zoek wat ontspanning op de momenten dat het kan. En nogmaals; wijk niet teveel af van je eigen ritme.

Meer over 3R en hoe je dat kunt toepassen.
Meer over Bioritme

Voeding kan een enorme invloed hebben op je welzijn. Zo ook op de cluster zelf. Bepaalde voeding kan een trigger zijn. Probeer erachter te komen of je triggers hebt en probeer deze te vermijden, om wellicht wat aanvallen terug te dringen, of minder hevig te ervaren. Buiten de triggers om, kan voeding veel invloed hebben op je algehele gezondheid. Door de aanvallen kan je weerstand verminderen. Eet zo gezond mogelijk, om je weerstand op peil te houden. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en voorzie je lichaam van een goede en gezonde basis. Vermijd de pakjes en zakjes, eet zo puur mogelijk, veel groente en fruit, drink voldoende en vul dit eventueel aan met voedingssupplementen. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt, er gezonde voeding in stopt, zal je algehele welzijn sterker zijn en kun je de aanvallen beter opvangen.

Wil je meer weten over voeding en eventueel begeleiding hierbij? Neem dan eens een kijkje op de website van Doortje (DEG)

Om je voortekenen te herkennen, zul je je lichaam goed moeten aanvoelen. Luister goed naar je lichaam, deze geeft vaak (niet altijd) wel aan dat er een aanval aan komt. Een gevoel van onbehagen, onrust, irritatie, bewegingsdrang of juist lusteloosheid, kunnen voortekenen zijn. Ook de lichamelijke voortekenen, zoals bijvoorbeeld ineens een loopneus (vaak aan de clusterzijde), tranend oog, verhoogd lichaamstemperatuur, opbouwende druk in je oog of hoofd, kunnen voortekenen zijn. De voortekenen zijn, net als triggers, voor iedereen weer anders. Ontdek de signalen en dit kan een voordeel zijn in het opvangen van de aanval.

Vertrouw niet teveel op het medicijn wat de arts voorschrijft, maar probeer ook de leefstijl adviezen die de arts geeft, op te volgen. We mogen immers niet verwachten dat het allemaal wel vanzelf beter wordt, hier hebben we zelf ook een stukje verantwoording voor te dragen.

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *