Depressie

Clusterhoofdpijn en depressie gaan vaak hand in hand.

Ook depressie is zeer ernstig! Doordat mensen met clusterhoofdpijn helse pijnen te verduren krijgen en daardoor veel verliezen. Niet alleen hun eigenwaarde, zichzelf, maar daarbij ook vele uren slaap, hun werk, vrienden. Hun wereld wordt steeds kleiner en kleiner.

Eenmaal in een depressie (wat iets anders is dan je depri voelen!) Is hun situatie, voor hun gevoel, uitzichtloos. Zij zien geen licht meer in de duisternis. Hun gedachtes over henzelf en het leven worden hoe langer hoe zwarter, wat uiteindelijk kan resulteren in de lugubere bijnaam van clusterhoofdpijn: zelfmoord hoofdpijn!

Ieder leven is waardevol, al geloven ze het zelf niet. Laat weten hoeveel er van ze gehouden wordt, hoe ze gemist zullen worden. Laat iemand met een depressie niet in de kou staan, verwarm hun leven door er te zijn. Op welke manier dan ook, ieder klein gebaar kan van groot belang zijn!

Het is een misverstand dat mensen met een depressie niet lachen en geen plezier hebben. Zij dragen een masker voor de buitenwereld. Vaak wordt dit verwacht. Doe eens iets leuks, doe gezellig mee, joh. Van buiten ogen ze gelukkig, terwijl van binnen een grote strijd wordt gevoerd.

De strijd tegen het schuldgevoel, het gevoel niet goed genoeg te zijn, het gevoel er niet toe te doen. Het gevoel dat men beter af is zonder hen…al is dit niet waar!

De combinatie clusterhoofdpijn en depressie is dubbelop dat gevoel. Waar vele toch altijd weer een lichtje zien, ondanks de ellende, zien mensen met een depressie dat lichtje niet.

Wanneer je te kampen hebt met de aanvallen en je je daarbij depressief voelt, zoek hier hulp bij. Opgeven is nooit een optie!