Medicatie kinderen

Medicatie voor kinderen bij een TAC, verschilt niet veel van medicatie bij een TAC voor volwassenen. We hebben een lijstje gemaakt met middelen die bij kinderen het vaakst voor worden geschreven, vanuit ervaringen binnen de steungroep. We hebben daarbij de bijsluiters gezocht, gericht op gebruik bij kinderen.

De ervaringen zijn wisselend, bij de een werkt het wel, bij een ander stopt de werking na verloop van tijd en weer een ander heeft er geen baat bij. Voor alle medicatie geldt dat het niet speciaal tegen een TAC is ontwikkeld, alle medicijnen zijn eigenlijk voor andere aandoeningen gemaakt. Het blijft een kwestie van experimenteren wat werkt en wat niet. Veel medicatie heeft tijd nodig voordat de werking intreedt. In deze periode (meestal een week of 2) kunnen bijwerkingen overheersen. Houdt er rekening mee dat de bijwerkingen er nog bij komen en dat de kwaal zeker de eerste periode moeilijker te dragen is. Het is voor ouders belangrijk om in de gaten te houden of het middel doet, waarvoor het kind het middel krijgt. Ook is het belangrijk om wel de tijd te nemen, wanneer je iets probeert.

Overleg altijd met de arts, indien je ergens niet zeker van bent of als er bijwerkingen zijn.

Sommige medicijnen worden off-label gebruikt bij kinderen.  Het kan zijn dat het middel niet getest is op kinderen met een bepaalde leeftijd, maar ook omdat het middel wordt voorgeschreven voor een andere aandoening, dan waarvoor het middel ontwikkeld is. Het laatste is bij  veel medicatie van toepassing (ook bij volwassenen). Wanneer een medicijn off-label is, wordt dit erbij vermeld.

Meer over off-label kun je lezen bij het Farmaceutisch kompas.