Medicinale zuurstof

Medicinale zuurstof zou, naar onze mening, als eerste geprobeerd moeten worden. Zuurstof is een aanvalsbestrijdend middel. Het voorkomt de aanvallen niet, maar kan wel helpen de aanval te verminderen of af te breken. Hiervoor is het van groot belang om de zuurstof op de juiste manier te gebruiken!

Artsen geven nog vaak onjuist advies betreft het aantal liters. Vaak wordt 7 liter per minuut geadviseerd, echter uit ervaringen binnen de steungroep is gebleken dat zuurstof het meest effect heeft vanaf 9 liter per minuut. 

Zuurstof wordt vergoed vanuit de basisverzekering, mits het is aangevraagd door je behandelaar (Neuroloog of huisarts). Indien je de aanvraag zelf doet, dus zonder indicatie, kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Iedere patiënt is vrij om zelf een leverancier te kiezen. De meeste leveranciers hebben een contract met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dit kun je voor de zekerheid even controleren bij jouw zorgverzekering.

PDF bestand over het gebruik van zuurstof.

Zuurstof NIEUW

Lees voor gebruik van zuurstof ook de instructiekaart. Belangrijke info!

Instructiekaart-zuurstof-en-drukregelaar

Lees ook het veiligheids informatieblad! Belangrijke info!

vib-medicinale-zuurstof

Indien je wilt reizen, is ook onderstaande link een aanrader. Er moet nog het een en ander geregeld worden als je op vakantie gaat en zuurstof gebruikt.
Tac’s en vakantie

Ook interessant om te lezen:

Onderzoek Minerva, zuurstof (12 lpm):
Minerva-pdf

Publicatie NTvG 2010:
Effectiviteit zuurstof bevestigd

Uiteraard is het verstandig om met je arts te overleggen. Wij geven het advies vanuit ervaring, maar weten niet je hele ziektegeschiedenis. Wij gaan uit van gezonde longen!

Ook is het raadzaam om plaatselijke brandweer (<lees ook deze link met tips van de brandweer!) en je verzekering in te lichten dat je zuurstof thuis hebt. Het is per gemeente en verzekering verschillend wat ermee gedaan wordt. Van de leverancier krijg je een waarschuwingssticker die je op de voordeur moet plakken.