Medicatielijst kinderen Preventief

We hebben ervoor gekozen om de preventieve medicatie toegepast bij kinderen op 1 pagina te zetten, om ouders een duidelijk overzicht te bieden van meestgebruikte medicatie. Er is geen medicatie waarvan we zekerheid hebben dat het werkt. Bij alles geldt dat het kán werken. Het is altijd een persoonlijke overweging om wel of niet te kiezen voor bepaalde medicatie.

Lees ook even het stuk over Preventieve medicatie en een Werkend middel.

Indometacine

Indometacine wordt meestal gebruikt, wanneer de diagnose niet helemaal duidelijk is of om een andere vorm van een TAC uit te sluiten. Vaak bestaat er de twijfel tussen clusterhoofdpijn of Paroxismale Hemicrania. Wanneer de arts PH vermoed, zal deze Indometacine (ontstekingsremmer) voorschrijven. Wanneer iemand gunstig reageert op Indometacine , is het vrijwel zeker PH.

Meer info over de verschillende TAC’s Lees je hier:
Verschillen TAC’s

Voor gebruik bij kinderen:
Indometacine bij kinderen

 

Verapamil

Verapamil is een van de eerste dingen die geprobeerd wordt, wanneer de diagnose clusterhoofdpijn is gesteld.  Verapamil behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk, verbetert de zuurstoftoevoer naar het hart en beïnvloedt de hartslag.

We linken voor gebruik bij een TAC naar de algemene info op onze website:
Verapamil Tacsweb

Voor gebruik bij kinderen:
Verapamil bij kinderen

 

Candesartan

Candesartan is ook een middel wat de bloeddruk verlaagd. Indien Verapamil niet het gewenst effect heeft, wordt dit middel vaak ook nog geprobeerd.

Candesartan bij kinderen

 

Pizotifeen

Sandomigran (Pizotifeen) vernauwt in de hersenen de bloedvaten die bij migraine zijn verwijd. Hoe pizotifeen werkt bij clusterhoofdpijn is niet bekend.

Pizotifeen bij kinderen

 

Gabapentine

Gabapentine brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust. Dit betekent dat het de overdracht van prikkelingen kan verminderen en de pijnprikkel ook minder kan worden. Een veelgelezen bijwerking in de steungroep (ook bij volwassenen) is dat het een soort zombie-gevoel teweeg kan brengen. Lusteloosheid en niet alles meer meekrijgen, wordt als zeer vervelend ervaren.

Gabapentine bij kinderen

 

Topiramaat (Topamax)

Topiramaat is ook een middel (net als Gabapentine) wat overpikkelde zenuwen in de hersenen tot rust kan brengen.

Topiramaat Tacsweb

Voor gebruik bij kinderen:
Topiramaat bij kinderen

Lithium

Lithium is vaak een van de laatste middelen die geprobeerd wordt. De bijwerkingen die voorbij komen binnen de steungroep zijn behoorlijk heftig. Bij Lithium steekt het erg nauw dat het middel op dezelfde tijd ingenomen wordt. Ook is het erg belangrijk dat de bloedwaardes regelmatig gecontroleerd worden.

Informatie over Lithium bij gebruik van een TAC
Lithium Tacsweb

Voor gebruik bij kinderen:
Lithium bij kinderen

 

 

Al deze middelen worden voorgeschreven door de behandelende arts. Lees voor gebruik de bijsluiter/gebruiksinstructies. De werking verschilt per persoon. Mocht je bijwerkingen ervaren of heb je nog vragen, neem contact op met je behandelende arts.