Geheugen

Problemen met het geheugen is een veelvoorkomend gevolg van clusterhoofdpijn.
Waar je voorheen alle verjaardagen zonder moeite kon onthouden heb je nu een kalender nodig om de verjaardagen op te schrijven. En dan nog, is er de kans dat je een verjaardag vergeet. Boodschappen doen zonder briefje is bijna ondenkbaar geworden. Als je het briefje tenminste niet vergeet mee te nemen. Grote kans dat je met de verkeerde boodschappen thuis komt. Nieuwe informatie tot je nemen, kost veel meer moeite dan voorheen. Lezen is soms een crime, wanneer de letters beginnen te dansen op papier. Of dat je vergeet waar het verhaal ook al weer over ging, als je even je boek opzij hebt gelegd.

Iedereen vergeet weleens wat, we hebben allemaal onze mindere dagen. Bij clusterhoofdpijn is dit zeker aan de orde wanneer je in een periode zit (episodisch) en wanneer je chronisch bent, merk je door de jaren heen, dat dit steeds erger wordt. Het is enorm frustrerend wanneer je geheugen je steeds meer in de steek laat.

Zelfs praten kan soms problemen geven. Woorden die je in je hoofd wel weet, maar niet op de juiste manier je mond uit krijgt. Halverwege een verhaal, vergeten wat je ook al weer wou vertellen, zijn voor veel patiënten erg herkenbaar. Zeker wanneer je tussendoor afgeleid word, pak je moeilijk de draad weer op. Het lijkt soms wel dat des te meer je je best doet, des te moeilijker het gaat. De frustratie kan de concentratie in de weg staan, zodat je er helemaal niet meer uit komt.

Het is niet alleen de aanvallen van clusterhoofdpijn die dit veroorzaken, ook de vermoeidheid speelt hierin een grote rol. Als je heel erg moe bent, veel pijn te verduren hebt, zullen deze problemen meer op gaan spelen. Vermoeidheid is een onderschat gevolg van clusterhoofdpijn. Niet alleen door artsen en de omgeving, ook door de patiënt zelf. Op een gegeven moment gaat dit opbreken. We zijn immers ook maar een mens.

Waar hadden we het ook alweer over?

Problemen met het geheugen, kan ook benoemd worden als brainfog. Lees hieronder meer over brainfog en wat je eraan zou kunnen doen. Neem ook eens je leefstijl onder de loep. Dit kan ook bijdragen aan de brainfog.

brain-fog