Vit B12

Uit ervaringen uit de steungroep en het vergaren van informatie over Clusterhoofdpijn en vitamine B12 tekort (= deficiëntie), valt op dat er veel over overlappende klachten kunnen zijn. Een aantal van deze klachten zijn:

Concentratiestoornissen, geheugenproblemen, Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken. Uitvalsverschijnselen, Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid.

Het vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte, melkproducten en eieren. Mensen met een evenwichtig voedingspatroon krijgen voldoende via het voedsel binnen als eiwitgebonden B12. 

Als je een vitamine B12-tekort hebt, heeft je lichaam onvoldoende vitamine B12 ter beschikking om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 heb je nodig voor de aanmaak van rode bloed cellen en voor het gezond houden van je zenuwstelsel

De opname van vitamine B12 is ingewikkeld en afwijkend van die van de andere vitamines en mineralen en kan op meerdere plaatsen in dit traject fout gaan. Als je geen vegetariër  bent en je hebt een  tekort aan B12 betekent dit dus bijna altijd dat er iets fout gaat bij de opname. Vanwege deze ingewikkeldheid is er geen enkele test die kan aantonen dat de opname in orde is.

B12 tekort kan een breed klachtenbeeld geven maar vooral de link met het zenuwstelsel kan interessant zijn en daarom bij Clusterhoofdpijn het B12 gehalte in het bloed te laten testen.

Vit B12 bloedonderzoek

Uit de praktijk blijkt echter dat niet iedere huisarts deze uitslag juist kan/wil interpreteren dus is het raadzaam hierover goed ingelezen te zijn.

Juiste informatie  over vitamine B12 tekort is op de volgende website’s te vinden:

stichtingb12tekort

hindrikdejong

b12kliniek

b12-institute

Verder zijn er ook een aantal facebook groepen actief:

https://www.facebook.com/groups/271993400296088/

https://www.facebook.com/groups/b12groep/

https://www.facebook.com/groups/1601120343500923/

https://www.facebook.com/groups/8074089326

Vit B12 is ook verkrijgbaar bij de drogist in tabletvorm. Laat altijd je vit B12 checken door bloedonderzoek voordat je deze gaat slikken. Ze verstoren namelijk de werkelijke bloedwaarden, waardoor een evt. tekort niet meer zichtbaar zal zijn. 

Met dank aan een steungroeplid, voor het delen van deze informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *