Begrip voor je omgeving

 

We hebben het in de steungroep vaak over begrip. De muur waar we tegenaan lopen, begrip van de omgeving wat weleens tekort schiet.

Maar heb jij, als clusterhoofdpijn patiënt, ook begrip voor je omgeving? We weten hoe heftig het is om een aanval te moeten doorstaan. We weten hoe pijnlijk een aanval is. Ook weten we wat de gevolgen kunnen zijn en wat voor invloed dit heeft op ons leven. Maar sta je er ook weleens bij stil, dat dit net zo erg kan zijn voor je omgeving?

Dat mensen misschien niet weg blijven, omdat ze je laten vallen, maar omdat het voor hen ook pijnlijk is om aan te zien? Ze kennen je wellicht als levenslustig mens, die is veranderd in een hoopje ellende. Niet iedereen kan hier evengoed mee omgaan. Wellicht heeft de ander ook ongemakken, waardoor het voor hen moeilijker is om er voor jou te zijn?

Want zoals we zo vaak zeggen, je hebt clusterhoofdpijn, maar je bent het niet he! Soms worden clusterhoofdpijn patiënten zo geconsumeerd door het beest, dat het lijkt alsof er niks anders meer bestaat. Dit is natuurlijk voor de omgeving ook niet leuk. Ze komen immers voor jou, niet voor het beest in je hoofd.

Zorg er voor, dat er ook andere gespreksonderwerpen zijn.
Vraag eens hoe het met de ander gaat. Vraag naar hun hobby’s. Toon interesse in hun leven. Want al staat die van ons soms even stil, ieders leven gaat wel gewoon door. En dat is niks minder belangrijk! Bovendien kan het ook even de aandacht afleiden van je ellende. Een positief praatje kan je net even door een slecht moment helpen.

Begrip moet van twee kanten komen. Wij hebben de aanvallen te doorstaan, maar wanneer je ook eens vraagt aan de ander, hoe hij of zij zich hierbij voelt. Kun je samen een hoop begrip kweken.

Niet alleen begrip voor jou, maar ook vanuit jezelf naar de ander toe.