Prednison/Prednisolon

Prednison, of prednisolon behoort tot de corticiosteroïden. Prednison is synthetisch, maar lijkt sterk op lichaamseigen hormonen die in de bijnieren geproduceerd worden. Het wordt bij tal van aandoeningen en ziektes gebruikt, maar vooral om het immuunsysteem te onderdrukken. (Bijvoorbeeld bij Reuma, MS, ziekte van Crohn)

In principe heb je het bij zowel prednison als prednisolon over hetzelfde medicijn. Prednison is een zogenaamde pro-drug. Dat wil zeggen dat het nog niet werkzaam is op het moment dat het wordt ingenomen of toegediend. In de lever wordt prednison omgezet in prednisolon. Prednisolon is wel actief.

Wanneer er prednison wordt gebruikt, ziet het lichaam ineens veel meer hormonen dan het zelf eigenlijk van plan was te maken. Om dit te compenseren, gaat het lichaam zelf minder hormonen maken. Het lichaam wordt in zekere zin lui en kan bij langdurig gebruik vrijwel helemaal stoppen met de productie van bijnierschors-hormonen. Prednison afbouwen is daarom heel belangrijk! Het lichaam krijgt zo de kans de eigen hormoonproductie weer op gang te brengen.

Ook bij een TAC wordt weleens gebruik gemaakt van Prednison. Vaak in de vorm van een stootkuur. Een stootkuur is een kuur van enkele dagen tot weken met een hoge dosering. Vaak zit de dosering de eerste 5 dagen tussen 60 en 100 mg. Daarna enkele weken afbouwen. Wanneer er te snel afgebouwd wordt, is de kans groot dat de aanvallen sneller terug komen.

Er wordt gekozen voor een stootkuur als er een (plotselinge) verergering optreedt van de toestand van de patiënt. Zeker tijdens een clusterstorm kan het de moeite waard zijn om een Prednisonkuur te vragen.

Prednison kan voor chronische patiënten de aanvallen doorbreken, zodat ze even op adem kunnen komen. Bij episodische patiënten kan het de episode afbreken.

In extreme gevallen wordt er gekozen voor toediening per infuus. Dit is een zeer extreme maatregel, met enorm hoge dosering (1000 mg), die vaak wordt gebruikt bij MS. Deze manier van toedienen is niet de norm bij clusterhoofdpijn.

Helaas werkt ook Prednison niet voor iedereen. De werking verschilt per persoon. Het is dus geen wondermiddel! Ook is het niet verstandig om Prednison voor langere tijd te gebruiken tegen een TAC, het zal namelijk niet blijven werken. Het wordt meestal alleen gebruikt als nood middel. Daarom hebben wij dit middel geplaatst bij aanvalsbestrijding en niet bij preventieve medicatie. Geadviseerd wordt om Prednison kuur niet vaker dan 2 x per jaar te gebruiken, omdat het best een heftig middel is.

Meer over Prednison kun je lezen in onderstaande link:

Apotheek Prednison

De dosering hangt af van de toestand van de patiënt.  De dosering wordt bepaald door de arts. Volg altijd de instructies van de arts en lees de bijsluiter.