Wintertijd

De wintertijd is in aantocht. De klok gaat dan een uur achteruit. Voor veel mensen is dit fijn, want dat betekent een uur extra slaap. In ons geval is dat uur vaak niet zo fijn, want de extra slaap kan ons bioritme nog meer verstoren, waar de TAC ook weer negatief op kan reageren. Iedere verandering, zeker in je bioritme, kan ook veranderingen betekenen voor de aanvallen.

We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat de overgang van zomertijd naar wintertijd wellicht wat soepeler verloopt.

*Vermijd in de avond (kunstmatig) licht, zet een schemerlamp en maak zo min mogelijk gebruik van je mobiele telefoons tablet, pc en tv. Om je lichaam voor te bereiden op de slaap, zal het Melatonine (het slaaphormoon) aan moeten maken. Teveel licht remt de aanmaak van Melatonine.

*Zorg ervoor dat je in de ochtend en overdag veel daglicht krijgt. Wanneer je wakker bent, open meteen de gordijnen, zodat er daglicht binnen kan komen, om de aanmaak van Melatonine weer af te remmen, zodat je een wakker gevoel krijgt. In de winter zijn de dagen vaak wat donkerder, in dat geval kun je ook (daglicht) lampen aan doen.

*Je kunt je voorbereiden op de wintertijd door bijvoorbeeld 6 dagen voordat de wintertijd in gaat, iedere dag 10 minuten later naar bed te gaan. Op deze manier wen je er langzaam aan en zul je minder merken van in 1 x het uur verschil.

Hieronder nog wat info over je bioritme en de overgang van wintertijd naar zomertijd:

Bioritme

Zomertijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *