Vermoeidheid

VERMOEIDHEID

Er komt meer bij clusterhoofdpijn kijken dan hoofdpijn alleen. De aanvallen vergen enorm veel energie. Dit is een aanslag op je weerstand.

Deze zal niet gemakkelijk weer op peil te krijgen zijn. Doordat het zoveel energie vergt, zal iemand met clusterhoofdpijn vaak moe zijn. Alle dingen die men voorheen zonder moeite deed, zullen na een aanval veel meer moeite kosten. Veel patiënten zetten door, omdat ze vaak niet willen toegeven aan hun ‘ zwakte’. Iedereen wil immers meedraaien in de maatschappij! Dit zullen ze enige tijd kunnen vol houden, maar uiteindelijk gaat het toch op breken. Het lichaam kan immers ook maar zoveel hebben.

De vermoeidheid wordt vaak onderschat, zowel door de patiënt zelf, hun omgeving en ook door artsen. Mede door de vermoeidheid zal het moeilijker zijn om normaal te kunnen functioneren. Wanneer iemand vermoeid is, zal deze vaker dingen vergeten. De clusterhoofdpijn patiënt is vaak minder helder in het antwoorden en zal meer moeite hebben om uit zijn woorden te komen. Ook dit kost energie. Het is frustrerend om naar woorden te moeten zoeken om een gesprek te voeren. Woorden die normaal gesproken erg vanzelfsprekend zijn. Dit kan het zelfvertrouwen ook erg aantasten.

Vaak is dit voor mensen met episodische clusterhoofdpijn van tijdelijke aard. Wanneer de clusterhoofdpijn patiënt een betere periode heeft, zal het lichaam weer een beetje energie op doen. Hierdoor zal het voeren van gesprekken weer wat makkelijker gaan. Ook zal de vergeetachtigheid een stuk minder zijn. Tussen de periodes in kunnen de episodische clusterhoofdpijn patiënten veelal hun leven wel weer op pakken.

Voor mensen met chronische clusterhoofdpijn zal dit per dag verschillen. Afhankelijk van de aanvallen en de vermoeidheid. De ene dag ben je heel helder en een andere dag zal je weer van alles vergeten en moeten zoeken naar de juiste woorden. Het leven oppakken zal voor hen een stuk moeilijker gaan, want ze weten immers niet wanneer ze meer last hebben en wanneer minder. Hun aanvallen kunnen het hele jaar door voorkomen en zullen vaak ook chronisch vermoeid raken.

Wanneer je erg vermoeid bent en hevige pijn moet doorstaan, kunnen uitputtingsverschijnselen optreden.

Dit kan erg gevaarlijk zijn! Zorg dus voor voldoende rust tussen de aanvallen door.

Zoek ontspanning en zorg dat je energie krijgt vanuit de leuke dingen en momenten in het leven.