Om een juiste behandeling te krijgen is het heel belangrijk dat je zelf de goede informatie geeft. Het is immers jouw verhaal waar de neuroloog op af moet gaan.
Wanneer je duidelijk je symptomen kunt weergeven, zal dit sneller leiden tot een diagnose.
Tevens zou je een hoofdpijndagboek kunnen bijhouden om je hoofdpijn goed in kaart te brengen. Voor jezelf kan dit handig zijn om bijvoorbeeld je triggers te ontdekken. Voor de neuroloog kan dit handig zijn om de juiste diagnose te stellen. Hiervoor kun je ook een app gebruiken.
Wanneer je al de diagnose clusterhoofdpijn hebt gekregen, is het zeer belangrijk dat je een neuroloog bezoekt die bekend is met clusterhoofdpijn!
Dit kan een lange weg van onzekerheden en onjuiste medicatie besparen!
Een aantal tips voor het bezoek aan je neuroloog:
- Bedenk van te voren welke informatie belangrijk kan zijn voor de neuroloog.
- Het komt regelmatig voor dat men thuis komt en denkt: Ochh sjips dat had ik nog willen vragen! Vraag wat je wil vragen; schrijf je vragen op, zodat je ze niet vergeet.
- Maak je verhaal niet te lang, houd je doel voor ogen en probeer zoveel mogelijk bij het onderwerp te blijven waarvoor je komt.
- Neem iemand mee naar het gesprek/onderzoek die je situatie kent.
Wanneer je zelf even niet in staat bent om je verhaal te doen, kan deze het gesprek (tijdelijk) overnemen. Zorg er wel voor dat deze (vertrouwens)persoon ook je vragen weet.
- Probeer zelf ook mee te denken met de neuroloog. Artsen zijn immers ook mensen en een foutje is snel gemaakt. Ga er niet vanuit dat de dokter het wel zal weten, jij weet immers het beste wat je voelt!
- Neem je medicatie mee, of in ieder geval een lijst van je medicatie. Ook van evt. andere aandoeningen. Zo kan de neuroloog meteen de evt. medicatie op elkaar afstemmen. Vergeet ook niet de medicatie te noemen, wat je zelf hebt gekocht!
- Wees open en eerlijk. Wanneer je iets achter houdt zal dat de zorg niet ten goede komen. Vertel je onzekerheden en durf je vragen te stellen!
- Zorg dat je de neuroloog goed begrepen hebt. Leg in je eigen woorden uit wat er besproken is, wanneer dit niet klopt kan de neuroloog het meteen verbeteren.
Zo voorkom je dat je bij thuiskomst alsnog met onzekerheden en vragen zit.
- Neem onderstaande vragenlijst mee, als geheugensteuntje.